Arcam 2

Ruimte voor de stad

  • Campagne
  • Identiteit
  • Strategie
  • Tentoonstelling
  • Website
ARCAM-DagvdArchitectuur2021-LR-10

Hoe ontwerpen we samen een leefbaar, eerlijk en duurzaam Amsterdam?

Arcam is een ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp. Het centrum onderzoekt de betekenis van architectuur bij de uitdagingen en ambities die impact hebben op het leven in de stad van morgen.

ARCAM-DagvdArchitectuur2021-LR-16
Arcam nieuwe toegankelijke galerie 02 low res – foto Maarten Nauw
53086148391_9f54b36625_b
Dag van de Architectuur 2021
Arcam Out-of-Office 33 low res – foto Maarten Nauw

Met debatten, presentaties en evenementen kijkt Arcam naar de rol die ontwerpers en makers van de stad spelen in deze vraagstukken. Een neutraal podium waar ontwerpers, opdrachtgevers, bouwers en gebruikers aan het woord komen.

Arcam opereert in het dynamisch krachtenveld tussen maatschappij en architectuur. Het centrum vormt een basis van waaruit onderzocht wordt hoe deze elementen elkaar beïnvloeden.

ARCM_ID_1920x1080
image013
image007
image012

Heilige Drie-eenheid
Alle activiteiten van Arcam zijn onderverdeeld in drie hoofdstukken: Verdiep (de vaktechnische bril), Bezoek (informatiecentrum met activiteiten) en Ontdek (het verkennen van de stad).

Amsterdam op zakformaat
Daarnaast huisvest de website een uitgebreide architectuurgids, waar bezoekers meer kunnen ontdekken over hedendaagse bouwkunst en de vele architectonische parels die Amsterdam te bieden heeft.

IMG_1813

Modulair maatwerk
Arcam werkt aan een architectuurdebat dat voor iedereen toegankelijk is. Samen met een team van makers, adviseurs en (ervarings)deskundigen op het gebied van toegang en inclusie bouwde Arcam haar nieuwe galerie. Wij ontwikkelden een systeem waarmee Arcam zelf de grafische laag van de tentoonstelling op een toegankelijke manier in kan vullen. Het ontwerp voor muurteksten, beelden, bijschriften en labeling zijn vastgelegd met toegankelijkheid als leidende factor. Tekstopmaak, contrast, kleur, vorm en plaatsing zijn daardoor per uiting geoptimaliseerd voor een zo breed mogelijk publiek.

Arcam opening nieuwe toegankelijke galerie 066 low res – foto Maarten Nauw
Arcam opening nieuwe toegankelijke galerie 091 low res – foto Maarten Nauw
Arcam opening nieuwe toegankelijke galerie 014 low res – foto Maarten Nauw
Arcam opening nieuwe toegankelijke galerie 031 low res – foto Maarten Nauw
Arcam opening nieuwe toegankelijke galerie 002 low res – foto Maarten Nauw
Arcam nieuwe toegankelijke galerie 27 low res – foto Maarten Nauw
Arcam nieuwe toegankelijke galerie 45 low res – foto Maarten Nauw

De AAP
Met de Amsterdamse Architectuurprijs nomineert Arcam jaarlijks een aantal gerealiseerde projecten in Amsterdam. De prijs gaat naar de architect en opdrachtgever van het gebouw dat als mooist, meest exemplarisch of meest uitdagend en vernieuwend wordt gezien.

AAP_KEYNOTE
01
03
04
05

In brainstormsessies met HOAX hebben we de essentie naar boven gehaald en een visuele identiteit gecreëerd die wij nu met trots delen met de wereld. Open voor verschillende invalshoeken, maar altijd scherp en bevragend, dat is de kern van onze samenwerking geweest.

Femke Gerritsma (Arcam)

Fotografie
Sanne Couprie
Maarten Nauw
Pauline Walzak

Video
Stijn Poelstra

Meer informatie?

Bezoek de website