Cool Japan

Van Kawaii tot Samurai

  • Identiteit
  • Tentoonstelling
Tropenmuseum-HR48

Pokémon, Hello Kitty, robots en samurai: stuk voor stuk bewijs voor de populariteit van Japanse cultuur. De tentoonstelling Cool Japan plaatst deze wereldwijde fascinatie in een historische context voor jong en oud.

Cool Japan toont met historische topstukken uit onder andere de collecties van Museum Volkenkunde, Tropenmuseum en MAS Antwerpen dat de populaire Japanse iconen van nu in een rijke traditie staan. Opvallend zijn de overeenkomsten tussen de oude meesters en moderne tekenaars. Eeuwenoude technieken uit historische prenten, houtsneden en schilderingen worden nog steeds toegepast door hedendaagse kunstenaars.

CJ_Topslider_2
CJ_Topslider_1
CJ_Topslider_4
CJ_Topslider_5

Een eclectisch geheel
De ruimtes van de tentoonstelling verschillen enorm van sfeer: waar Kawaii kleurrijk en expressief is, is de ruimte met historische pentekeningen rustig en verfijnd. De zaal met Strijders is donker en onheilspellend, het Japanse design in Essentie baadt in een zacht, glooiend licht.

Om de veelzijdige ruimtes met elkaar te verbinden, ontwerpen we een karakteristiek lettertype dat de bezoeker op natuurlijke wijze begeleidt en de tentoonstelling tot een helder geheel maakt.

Historisch en hedendaags
Net als de tentoonstelling, is het lettertype een ontmoeting tussen oud en nieuw. Traditionele Japanse kalligrafie ontmoet hedendaagse Westerse typografie. Schoonheid en balans staan centraal zonder leesbaarheid uit het oog te verliezen.

CJ_Arcade
CJ_Monsters
CJ_Robots

Tot in de puntjes
Zorgvuldig begeleiden we de bezoeker van hoofdthema’s naar verdiepende teksten en beschrijvingen van objecten in vitrines. Uitgebreide tijdlijnen maken de geschiedenis van de Japanse beeldcultuur inzichtelijk.

CJ_Detail6
CJ_Detail
CJ_Detail8
CJ_Detail4
CJ_Detail7
CJ_Detail9
CJ_End

Tentoonstelling
Harm Rensink

Fotografie
Rob Wetzer
Barbara Medo

Animatie
Bob Mayata

Meer identiteit?

De Marktkantine