Prikkel

Kunst voor alle zintuigen

  • Campagne
  • Identiteit
  • Tentoonstelling

Waarom kampen zoveel mensen met burn-outklachten? Hoe verwerken we eigenlijk prikkels? Wat kunnen we leren van mensen met bijvoorbeeld autisme of ADHD? In de tentoonstelling Prikkel onderzoeken beeldend kunstenaars, wetenschappers en theatermakers het anwoord op deze vragen.

In deze zintuiglijke tentoonstelling over neurodiversiteit en prikkelverwerking, brengen theatergezelschap Schweigman&, Buitenplaats Doornburgh, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en het UMC Utrecht wetenschappelijk onderzoek en kunst samen. Kunstwerken, video- en lichtinstallaties en een interactief lab spelen met je waarneming en zintuigen. Wat doen al deze prikkels met jou? Wat kun je leren van de ervaring van een ander?

Het werk wordt gepresenteerd in Buitenplaats Doornburgh. Een monumentaal pand dat oorspronkelijk is gebouwd als klooster, en bekend staat om zijn rigiditeit. De grove grindtegels, het rauwe beton, de zware houten deuren en strakke indeling staan in perfect contrast met het thema van Prikkel. Religie die stelt dat alle mensen hetzelfde functioneren als podium voor een tentoonstelling die het tegendeel bewijst: iedereen zijn gevoelswereld is anders.

We voegen een nieuwe gevoelslaag toe aan het gebouw. Een zachte, flexibele en kleurrijke laag die contrasteert met het harde materiaal en ingetogen kleurenpalet van het klooster.

Fotografie
Barbara Medo
Lize Kraan

Animatie
Bernie van Vlijmen

Meer kunst?

Cool Japan